Lásky královské - Kratochvíl, Miloš Václav, 1904-1988 (Československý spisovatel, 2012)
Povídkový triptych s historickým námětem, jehož hrdinkami jsou tři české královny: Královna Kunhuta, v útlém věku provdaná svým dědem, uherským králem Bélou, za nejmocnějšího a nejbohatšího evropského panovníka - krále zlatého a železného - Přemysla Otakara II. Eliška Přemyslovna, žena Jana Lucemburského a matka nejslavnějšího českého krále a císaře Karla IV. Rejčka, kterou jako děvčátko provdali za otce čtyř dětí, Přemyslovce Václava II., později za Habsburka Rudolfa, milenka pana Jindřicha z Lipé. Tři královny, čtyři králové a dva urození páni, devět osobností českých dějin třinácthého a čtrnáctého stolení v rozmezí několika desítek let. Autor usiloval především o zachycení jejich citového života, o vystižení situace středověké ženy, která mohla jen zřídka realizovat své touhy, neboť byla vždy v prvé řadě nástrojem k prosazování mocenských a politických zájmů svého rodu.