Moje nová svoboda : z Kábulu přes předváděcí molo až k sobě samé - Esmaeli, Zohre, 1985- (Ikar, 2015)
Zohre je třináct let, když její rodina prchá z Afghánistánu před hrůzovládou Tálibánu. Po strastiplné cestě se konečně dostanou do Německa, ale ani tady není dívka svobodná. Rodiče jí zakazují veškeré vymoženosti západního světa: internet, vycházky, plavání i jízdu na kole. Když je jí sedmnáct, prchá znovu, tentokrát před hrozbami vlastních bratrů