Nikola Šuhaj loupežník - Olbracht, Ivan, 1882-1952 (Československý spisovatel, 2018)
Nikola sloužil za války u uherského pluku, ale protože nehodlal nasazovat vlastní život pro cizí pány, rozhodl se dezertovat. Začal se pak živit zbojnictvím a v okolí se začala roznášet legenda o kouzelné větvičce, jež od jeho těla odráží kulky...