Poslední pramen - Ekman, Kerstin, 1933- (MOBA, 2016)
Ve světě zuří válka. Nevyhýbá se ani obyvatelům vesnice Černá Voda, ležící v drsném a chladném prostředí severských hor. A právě Černá Voda je místem, kde se prolínají osudy hlavních hrdinů románu. Mladé ženy Myrten, odjíždějící do Stockholmu s tajemstvím, o němž neví ani její nejbližší. Kristin, Myrteniny milované nevlastní sestry, které uštědřila válka krutou ránu, přesto nadále zůstává silnou osobností. Do vesnice přijíždí i charizmatický malíř Elis, pro místní obyvatele zůstává však záhadou. Kdo ve skutečnosti je tento tajemný cizinec? A podaří se mu i nadále skrývat svou minulost?