Eliška Přemyslovna : matka Otce vlasti - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2015)
Třináctiletá princezna Eliška Přemyslovna je otřesená smrtí svého otce a krále Václava II. Když je o rok později v Olomouci zákeřně zavražděn její bratr a dědic trůnu Václav III., nedokáže se s krutostí světa vyrovnat a obrací se k Bohu, rozhodnutá sloužit mu v hábitu jeptišky. Osud má však s Eliškou jiné plány. Je totiž jedinou neprovdanou dědičkou přemyslovského rodu