Případ holasické lásky : zločiny na Velké Moravě - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2016)
Po uzavření míru s Franky se poměry v Moravském království stabilizovaly. Svatopluk chce svou říši zvětšit a jako nástroj hodlá využít šíření křesťanské víry. Prvním cílem má být mocné Vislansko, cesta k němu však vede přes území Holasiců. Když se odtud vrací Slavomír se svými muži, zastaví se na hradišti Podobora, kde byl novým županem jmenován veligradský vladyka Provod. Krátce po Slavomírově příjezdu jsou však nalezeni zavraždění dva mladí milenci - Křesa, Provodův mladší syn, a Heda, dcera bývalého holasického pána Boreše..