Případ nitravské mince : zločiny na Velké Moravě - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2014)
Hlavními hrdiny a velkomoravskými "detektivy" jsou opět Slavomír, kníže z mojmírovského rodu, a jeho vikinský přítel Erik. Příběh začíná roku 866 na Veligradu. Kupec Bojata se právě vrátil z Řezna a přináší překvapenému Slavomírovi dopis s prosbou o pomoc od bavorského krále Karlomana - protivníka, posléze spojence a nyní opět protivníka Moravanů. V Řezně se objevují padělané denáry, které jsou zřejmě přiváženy z Moravy. Slavomír tomu nechce uvěřit, protože na Moravě se mince nerazí. Pomoc však slíbí. Když potom doprovází Konstantina s Metodějem do Nitravy, narazí na povražděné kupce a falešné mince.