Smrt papaláše - Bauer, Jan, 1945- (Původní česká detektivka, 2015)
Detektivní příběh se odehrává v redakci deníku Rolnické listy v době tuhé politické normalizace. Pod schodištěm z redakce do sazárny je jednoho rána nalezen mrtvý plukovník Státní bezpečnosti, přítel šéfredaktora. Případu se ujímají kriminalisté, ale záhy jim ho odebírá Státní bezpečnost. Když se však s objasňováním plukovníkovy smrti nedokáží pohnout z místa, mordparta se vrací, navzdory tomu, že jí šéfuje kriminalista s politickým škraloupem zroku 1968. Došlo v redakci k vraždě, anebo to byla jen nešťastná náhoda? A koho kryje vedoucí noční redakční směny? Dělá to jenom proto, že byl kritický večer v redakci opilý?