Černí šmoulové - Peyo, 1928-1992 (Šmoulové (Albatros), 2014)
Šmoulové se poprvé objevili v roce 1958 jako vedlejší postavy v historickém fantastickém komiksu Johan et Pirlouit. Příběh Černí šmoulové je však prvním samostatným příběhem, v němž se modří hrdinové představili čtenářům jako svérázný národ žijící ve skrytém Šmoulím kraji. Komiks vyšel roku 1959, ve stejném roce vyšel i příběh Lovec šmoulů, v němž měli svou premiéru Gargamel a jeho kocour Azrael, oba pověstní nepřátelé šmoulího národa. Čeští čtenáři tak mají možnost se seznámit s úplnými počátky šmoulí historie