Jim Knoflík, Lukáš a lokomotiva Ema - Ende, Michael, 1929-1995 (Albatros, 2015)
Kdo je Jim Knoflík? Jim je malý černý kluk, který se jako miminko octl v Jasmánii, ostrovním královstvíčku, jemuž vládne král Alfons Třičtvrtěnadvanáct. Kdo je Lukáš? Lukáš je Jimův nejlepší kamarád a je strojvůdcem a vlastníkem lokomotivy Emy. A tihle tři se jednoho dne vydali do světa. Ovšem tahle cesta se změnila ve velké dobrodružství – pluli po moři do Mandaly, kde slíbili císaři najít ztracenou dceru, projeli pohořím Koruna světa, Údolím soumraku a skalní bránou Ústa smrti, potkali polodraka i obra, až konečně dorazili do dračího města Žalmánie. Ale tím tohle podivuhodné putování zdaleka neskončilo! Příhody plné fantazie a humoru napsal věhlasný německý spisovatel Michael Ende, proslulý mimo jiné knížkami Nekonečný příběh či Děvčátko Momo a ukradený čas.