Mami, kup mi psa! - Štelbaská, Zuzana (Albatros, 2014)
Když bylo Ondřejovi pět a mamka se ho zeptala, co by si přál k narozeninám, okamžitě vyhrkl: „Mami, kup mi psa!“ Ale maminka byla rozumná a pejska do panelákového bytu nechtěla. A tak to šlo celých dlouhých šest let. V den Ondrových jedenáctých narozenin se ale mělo všechno změnit. V košíku na něj sice nečekal pejsek s mašlí kolem krku, zato ho ale čekalo dobrodružství u dědy Medy. Celý měsíc prázdnin sám, jen s dědou! Tedy tak úplně sami nebudou, vždyť děda má tři psy, a to bude teprve legrace. Ondra už se nemůže dočkat, jak s nimi bude běhat po loukách a koupat se v řece. O svém prázdninovém dobrodružství ale potká ještě spoustu dalších pejsků, s osudy šťastnými i těmi smutnějšími, a co všechno prožil a zda přeci jen nakonec na mámě psa nevyloudí, to si už přečtěte sami.