Za tajemstvím pokladů Čech, Moravy a Slezska - Novák, Jan A., 1951- (Knihy záhad, 2018)
Poklad! Slovo, které zní cinkáním zlata, třpytí se drahokamy a šustí tajnými dokumenty. Současně z něj ale běhá mráz po zádech, protože připomíná krev, která byla prolita při jeho shromažďování, ukrývání i hledání. Neexistuje hrad, zámek, zřícenina nebo nápadná skála, kde by se neukrývaly drahocennosti, často hlídané silami, které nejsou z tohoto světa.