Hrdí bastardi : [cesta mariňáka od ostrova Parris přes hrůzy války ve Vietnamu] - Helms, E. Michael (Naše vojsko, 2009)
Z brutality a fyzicky náročných zkoušek ve výcvikovém táboře přes nekonečnou hrůzu útoků Helms vykresluje pronikavý, nevyhnutelně realistický obraz života mariňáků ve výcviku i v boji. Mocné vzpomínky jsou zaznamenány jako nikdy předtím. Jeho popis bojů ve Vietnamu zrovna tak jako vykreslení jednotlivců, kteří tam bojovali, a bezmyšlenkovitého chaosu, který všemu vládl, je vskutku moderní válečnou klasikou.