Černý opál - Holt, Victoria, 1906-1993 (Knižní klub :, 2000)
Carmel Marchová je nalezené cikánské dítě, přijaté jen z nutnosti na Commonwood společensky vysoce postavenou anglickou rodinou konce 19.století. Ač byla formálně adoptována, cití, že mezi příbuzenstvo nepatří, a když se kvůli hrůzné tragédii rodina rozpadá, musí náhle opustit i tu trochu jistoty, kterou zde našla.Její milovaný strýček Toby, námořní kapitán, ji s sebou odváží do Austrálie, země plné dobrodružství, kde prospektoři hledají černé opály a kde ji přes mnohá trápení čeká nový život. Carmel však stále pronásledují tajemné události z dětství na Commonwoodu a ví, že se musí vrátit, aby odhalila pravdu o temných okolnostech, které zastínily její původ a její dosavadní život...