Celej Franz! - Davouze, Marta, 1945- (Mladá fronta, 2017)
Věra Saudková nebyla zdaleka jenom neteř Franze Kafky, ale manželka a inspirátorka slavného překladatele Shakespearova díla E. A. Saudka, matka pěti dětí, talentovaná překladatelka, opora mnoha lidí, kteří se ocitli v nouzi, a hlavně moudrá a statečná osobnost. Žila bezmála sto let a její složitý a velice těžký osud se v nejednom ohledu podobal osudu naší země ve dvacátém století. Kdykoli svitla naděje na lepší časy, přišlo něco, co onu naději zmařilo