Lvice : ženy ve zvláštních službách - Kovář, Milan (Tajný archiv, 2017)
Calamity Jane, Mata Hari, Josephine Baker, Marie Ljalková-Lastovecká, Ljudmila Michajlovna Pavličenko... To jsou nejznámější příklady žen, jejichž život byl spojen se zpravodajskými službami nebo zvláštními jednotkami.Ve skutečnosti takových bojovných „lvic“ bylo a je mnohem více. Jejich stále výraznější zapojení do nejrůznějších specifických formací ozbrojených složek se s ohledem na současnou bezpečnostní situaci dokonce stává celosvětových trendem. Ženy navíc často hrají významnou roli v teroristických skupinách a některé se prosadily i v drsném světě organizovaného zločinu. Osudy a činy slavných i zcela neznámých moderních Amazonek z obou stran zákona poutavě přibližuje uznávaný český odborník na dějiny speciálních jednotek