Císařský kurýr Marie Terezie - Grmolec, Zdeněk, 1947- (MOBA, 2018)
Věčné téma - vztahy mezi rodiči a dětmi - se táhne jako vodící nit novým historickým románem Zdeňka Grmolce. Prolínají se v něm osudy Šimona Vidláka, příslušníka zchudlého rodu pocházejícího ze Svatoslavi na Třebíčsku, barona von Dobenaua, ale také Marie Terezie a jejího poslání služby říši a služby rodině. Právě s jejím osudem kontrastuje osud židovky Nurit