Politické myšlení evropské reformace - Wernisch, Martin, 1962- (Reflexe, 2011)
Evangelický teolog a historik Martin Wernisch se ve své obsáhlé monografii Politické myšlení evropské reformace podrobně věnuje vztahu reformační teologie a politického myšlení ve čtyřech velkých okruzích: v okruhu Martina Luthera, Huldrycha Zwingliho, Jana Calvina a monarchomachů (T. Bezy aj.). Martin Wernisch se tak zabývá poměrem teologie a politiky nejen z hlediska jejich časového vývoje, ale ukazuje i jejich zázemí a konkrétní východiska, jakož i jejich celkový myšlenkový rámec u jednotlivých reformačních osobností