Slunce nad půllitrem - Míka, Jan, 1947- (MOBA, 2018)
Ivo Gram, úředník v pneuservisu, který píše verše a touží stát se básníkem, miluje literaturu. S jedinou výjimkou - a tou jsou detektivky. Řízením osudu se stane svědkem trestného činu a vzápětí je sám jeho obětí. Útok přežije, dokonce pomůže objevit vraha, ale od té chvíle jako by se mu zločin lepil na paty. Postupně se podílí na objasnění několika násilných trestných činů a loupeží. Nezrodí se tedy básník, ale autor detektivních povídek. Příběhy, které prožívá a o kterých píše, řeší sice jako kriminalista amatér, ale pohled básníka mu pomáhá. Dokonce začne tvrdit, že kriminalisté jsou nepovedení básníci