Jak se mají Mayové, aneb, Proč bychom se neděsili - Šmíd, Zdeněk, 1937-2011 (Olympia, 2010)
Sumec, Keny, Lída, Gábina a Lucie, autorovi kamarádi a známí z jeho předešlých knížek, putují tentokrát po Mexiku a Guatemale. Veselé i drsné zážitky party mezi svéráznými obyvateli hor a džunglí, které zde prožívají, autor navíc kombinuje s humorně pojatým vyprávěním o exotické přírodě, o Indiánech a o historii jejich nikdy neporažených kmenů. Těžištěm knížky jsou i tentokrát cestovatelská dobrodružství v nevypočitatelném kraji: můžete tu zabloudit, utonout, ochořet, být okraden, případně zabit. O tom všem vypráví Zdeněk Šmíd opět s pobaveným nadhledem.