Schindlerův seznam - Keneally, Thomas, 1935- (Leda ;, 2009)
Strhující a proslulé románové zpracování osudů Oskara Schindlera - bezohledného kariéristy, válečného zbohatlíka, milovníka elegance, přepychu, alkoholu a krásných žen, jenž ve stínu osvětimských komínů našel svoji lidskost a riskoval nejen majetek, ale i vlastní život, aby nedopustil vyvraždění tisícovky "svých židů". Román sugestivně líčí vývoj a střety individualit - obětí, pasivních účastníků a iniciativních vykonavatelů - zapojených do obrovité byrokratické mašinerie zla. Steven Spielberg použil motivy románu pro natočení slavného stejnojmenného filmu