Útěk z Čečny : román podle skutečného osudu - Novák, Zdeněk, 1920-2014 (Olympia, 2011)
Napínavý román popisuje skutečné zážitky čečenské ženy, které se podařilo se dvěma malými dětmi utéct z válkou zmítané Čečny až do Čech, kde konečně našla tak dlouho hledaný mír a hlavně bezpečí u milovaného muže. Čtenáři spolu s ní prožijí její únos a svatbu z přinucení, kruté práce v Kazachstánu, násilnou smrt blízkých, hrozbu smrti ukamenováním a další šikany, které si člověk v naší zemi ani neumí představit. Autor, zkušený cestovatel, v předmluvě líčí, jak byl stržen skutečným příběhem, a doufá, že i jeho čtenáři ocení hodnotu, kterou on sám svému dílu přičítá.