The day of the Triffids - Wyndham, John, 1903-1969 (Penguin essentials, 2014)
Děj se odehrává v Anglii, která je stejně jako ostatní svět ozářena neznámou kometou, což způsobí u většiny lidstva ztrátu zraku. Za této situace se pro lidi stanou vážným nebezpečím tzv. trifidi, průmyslově vyráběné rostliny, které původně představovaly zdroj obživy přelidněného světa a které pod ozářením vyvinuly zcela neočekávané vlastnosti. Autor líčí dramatická dobrodružství hrstky vidoucích lidí, kteří mají možnost sledovat zápas bezbranného člověka s jeho vlastním dílem.