Vraždy z vášně : román o svaté Ludmile a svatém Václavovi - Černá, Jaroslava, 1959- (MOBA, 2018)
Ludmila, dcera pšovanského knížete Slavibora netuší, že sňatek s přemyslovským knížetem Bořivojem změní nejen její osobní život, ale především si najde cestu od pohanských božstev ke křesťanství. Ludmilina víra a láska k novému Bohu hluboce ovlivní život jejího vnuka Václava, ale také v jejím nejbližším okolí vyvolá bezbřehou nenávist, která vrcholí vraždami známými z legend a kronik. Je ale za smrtí Ludmily a Václava opravdu pouze změna víry, nebo vedla ruku vrahů závist, zrada a touha po moci jejich nejbližších?