Objevy pod vrstvami času - Socha, Vladimír, 1982- (CPress, 2014)
Fascinující historii jak předvědeckých, tak i vědeckých objevů zkamenělin představuje čtenářům tato kniha. Sbírali zkameněliny již lidé v pravěku? Co si mysleli o obřích kostech mamutů? Jakým dinosauřím zkamenělinám se lidé po staletí nevědomky klaněli, a dodnes tak dokonce činí? Jak vznikla legenda o Gryfovi a legendárních zakladatelích antických měst? Komu patřily kosti domnělých moravských obrů a draků? Jak proběhla unikátní večeře v útrobách dinosaura? Podle kterého vědce zřejmě filmaři vytvořili postavu Indiany Jonese? Mohl být zchudlý šlechtic zároveň válečným špionem i výborným paleontologem? Jaké zkameněliny byly zničeny a které měly být ukradeny za první a druhé světové války? Jak vědci zjistili, že dinosaury pomohl vyhubit obří meteorit? To vše a mnohem více se dozvíte právě v této knize…