Mechanika zad : tajemství zdravé páteře, jež vám váš lékař zatajil : návod jak se zbavit bolesti zad pomocí McGillovy metody - McGill, Stuart, 1957- (Mladá fronta, 2017)
Tato třetí kniha kanadského lékaře představuje první počin svého druhu určený široké laické veřejnosti, který přistupuje komplexně k problematice bolesti zad. Kniha prezentuje výsledky 35 let výzkumu a studií funkce páteře. Přináší celou sérii postupů, které dohromady tvoří převratnou metodu řešení problémů s bolestmi zad. Je přehledně rozdělena do čtyř částí: • Základní principy funkce páteře: • Anatomie a fyziologie zad (obratle, ploténky, svaly, nervy, vazy): vysvětleno stručně, srozumitelně, jednoduše a poutavě • Jak páteř reaguje na základní každodenní pohyby – zved, sed, leh nebo ohyb • Jak můžeme odhalit původ bolesti zad • Postupy, jak odstranit příčiny bolesti zad • Jak si osvojit pohybové návyky při základních činnostech: správné sezení, správná chůze, správné ležení • Základní cviky a pohyby vedoucí ke správným pohybovým návykům • Náprava špatného držení těla • Cviky k posílení páteře, program na posílení břicha a sedacích svalů