Madona z hor - Valmorbida, Elise, 1961- (Domino, 2018)
Hlavní hrdinka Maria Vittoria se i přes pozdní sňatek stane matkou čtyř dětí. Rodina je alfou a omegou jejího bytí. Je těžká doba nástupu fašismu a válečného nedostatku a Maria a její manžel stěží udržují živnost. Po manželově uvěznění padá tíha péče o rodinu na ni samotnou. Maria je přímo archetypálním vzorem silné a milující ženy a matky. Jedině pevné sepětí s rodinou a přírodou dává možnost k přežití v drsných podmínkách válečných let.