Poslední dívka : svědectví ženy, která přežila genocidu Jezídů - Murad, Nadia, 1993- (Ikar, 2018)
Svědectví ženy, která přežila genocidu jezídů, přibližuje její životní pouť, otřesné podmínky v zajetí i celkové pozadí situace v Iráku, který zažívá celkový rozpad politických, občanských i rodinných vazeb. Autorce je dvacet tři, přesto už musela snášet nepředstavitelné utrpení a byla svědkem zločinů, nad nimiž zůstává rozum stát. S nelítostnou upřímností vykresluje znepokojivý obraz kdysi vzkvétajícího koutu světa, který nehumánní ideologie proměnila v měsíční krajinu. Právě této ideologii tak, jak ji hlásá takzvaný Islámský stát, se autorka svou knihou postavila.