Mimo zákon : zbojníci, zloději a loupežníci na našem území - Moyzesová, Naďa, 1974- (XYZ, 2018)
Po staletí si lidé po namáhavé práci zpestřovali dlouhé zimní večery vyprávěním o hrůzostrašných a zároveň odvážných a romantických skutcích lapků, loupežníků i zbojníků, z nichž někteří loupili, a dokonce vraždili jen pro radost, ale jiní bohatým brali a chudým rozdávali. Úzké úvozy, husté lesy či tajemné skály v okolí nejrůznějších vesnic Čech, Moravy a Slezska k vymýšlení podobných příběhů přímo vybízely. Někteří bandité skutečně existovali a stali se součástí regionální historie, jiní žili jen ve fantazii lidí. Jejich činy však nepřestávají vzrušovat čtenáře ani dnes. Kniha přináší příběhy známých i méně známých loupežníků, jak si je lidé po generace předávali a jak je sběratelé pověstí zaznamenali.