Kde létají andělé - Moc, Stanislav, 1945- (Šulc-Švarc, 2013)
Kde létají andělé je kniha opravdového dobrodružství, podložená skutečným životním příběhem. Stanislav Moc jako mladík chtěl poznávat svět, i když se to nesmělo, a emigroval do Austrálie, kde ho zlákalo tropické Severní teritorium. Většina dnes známých středisek a měst vypadala tehdy jako osady s plechovými boudami uprostřed buše a na pobřeží se teprve budovaly přístavy a průmyslová centra. Daly se zde vydělat peníze i žít ve volné přírodě. Autorovi po svízelné cestě autem do Darwinu začalo docházet, že neznámá země má i neznámá pravidla, a když se nedodrží, okamžitě jde o život. Pracoval na farmě pro chov buvolů, dostal se do domorodých vesnic, vyměřoval silnici do přírodní rezervace Kakadu. V Darwinu zapadl načas i mezi povaleče, když neměl práci. Žen tu bylo málo, mezi obyvateli výrazně převažovali mladí muži z celého světa, kteří si přišli vydělat v tvrdých podmínkách tropů, ale často propadali neřestem, pití a nedokázali našetřit ani na letenku domů. Na rozdíl od mnoha svých souputníků skončilo darwinské dobrodružství pro autora dobře. Austrálie se stala jeho osudem. Podařilo se mu tu najít lásku, oženit se a vrátit se s nezapomenutelnými zážitky do Sydney. Po mnoha letech, když se jeho děti osamostatnily, jezdil jako řidič autobusu v nemocnici, kam svážel klienty s demencí, Alzheimerovou či podobnou chorobou do pečovatelského pavilonu, kde se přes den o ně starají, a večer je zase rozvážel do jejich domovů. Některé pacienty jakoby před lety znal a snad jim i trochu rozumí. Velmi se ho dotýká omezování zbytečku svobody těchto starých lidí zdravotnickou byrokracií, a když se proti ní vzbouří, přijde o zaměstnání. Ale ani v této situaci nezaváhá, prodá v Sydney dům a odstěhuje se na venkov do Queenslandu, kudy kdysi cestoval do Darwinu. Tady se potkává svobodný život s volnou přírodou, tady je ta pravá Austrálie, která je jeho osudem.