Z neznámých důvodů - Frýbová, Zdena, 1934-2010 (Šulc-Švarc, 2018)
Bestseler Zdeny Frýbové Z neznámých důvodů zavede čtenáře do světa vysoce specializovaných biochemických laboratoří, na půdu univerzit i na mezinárodní vědecké kongresy. Hrdinkou napínavého psychologického románu je ambiciózní vědecká pracovnice, která se blíží k světovému úspěchu v biochemickém výzkumu, zaměřeném také na vývoj nových léků proti rakovině. Doktorka přírodních věd Anna Berková je mimořádně inteligentní, činorodá, ve svém profesionálním zaujetí k okolí i bezohledná mladá žena, vzbuzující svými jednostrannými zájmy a egoismem někdy až antipatii. Naopak v citových vztazích je její duše již od dětství snadno zranitelná a Anně dlouho trvá, než se rozhodne vstoupit do manželství s ředitelem výzkumného ústavu, ve kterém pracuje. Její manžel se však projeví jako slaboch, kterého závist a komplexy dovedou až k absurdnímu morálnímu selhání. Přímočará a energická Anna si dosud vždy dokázala poradit se všemi překážkami, ve svém manželství však nyní stojí před problémem, který neumí vyřešit ani se mu nedokáže vyhnout. Manželské drama se rozvíjí v psychologicky napínavý příběh o složitosti citů, železné vůli a chladnokrevné odvaze jedné výjimečné ženy.