Nečekané prázdniny - Wilson, Jacqueline, 1945- (BB/art s.r.o., 2018)
Příběh desetileté Shirley, která se kvůli válce a evakuaci dětí z Londýna ocitá na anglickém venkově, daleko od rodiny. Je září 1939 a Londýn se připravuje na druhou světovou válku. Začínají se narychlo stavět protiletecké kryty a lidé si musejí zatemnit okna. Desetiletou Shirley vzbudí maminka nezvykle brzy a řekne jí, že si musí rychle sbalit. Shirley neví, kam pojede, ani co se s ní bude dít, až tam přijede. Dozví se jen to, že jede na "takové malé prázdniny". Shirley je evakuována do poklidného venkovského městečka, které jí připadá jako na druhém konci světa. Ubytují ji spolu se dvěma chlapci z chudinské čtvrti Londýna: nešikovným a utrápeným Kevinem a sebevědomým rošťákem Archiem. Pobyt ve zvláštním poloprázdném Červeném domě s tajuplnou a uzavřenou paní Waverleyovou jim změní život navždy. Nakladatelská anotace.