Nestvůra z Essexu - Perry, Sarah, 1979- (Argo, 2018)
Londýn 1893. Když mladá Cora Seaborneová ovdoví, je to pro ni spíše úleva než rána. Nešťastné manželství i život ve městě ji ubíjely (někdy až příliš doslovně), a tak pro ni pobyt na venkově v Essexu, uprostřed přírody, o níž se odjakživa zajímala, představuje novou naději na světlejší zítřky. A opravdu, pobřežní vesnici Aldwinter si hned zamiluje a najde přátele v místním pastorovi a jeho rodině. Idylku však naruší zvěsti o návratu legendární nestvůry, obřího hada, jež přichází z moře a požírá vesničany. Zatímco Cora doufá, že nalezne nový živočišný druh a vyslouží si cedulku v muzeu, pastor vidí v těchto zvěstech bludařství a odklon od pravé víry, proti nimž je třeba bojovat. Nestvůra z Essexu je román o svobodě, poznání, přátelství a lásce, o ideálech a vysokých cílech i o protikladech, které se přitahují.