Trůn Caesarů. - Sidebottom, Harry (BB/art, 2016)
Píše se rok 235 n. l. a nečekaným převratem a vraždou císaře Severa Alexandra i jeho matky končí nejen severovská dynastie, ale též čtyřicet let relativního klidu, který v říši panoval. Novým císařem se stává vojenský hrdina Maximinus, zvaný pro svůj původ Thrák, první císař, který se na trůn povznesl z řad prostého vojska. Senátoři ho vítají květnatými projevy, ale dokáží se opravdu smířit s Caesarem, který jako chlapec pásl kdesi v Thrákii kozy? Nelítostná válka s barbary na severu si žádá stejně nelítostná opatření. Císař potřebuje další vojáky i peníze. A povinné konfiskace mu příliš přátel nezískají. Odhalené spiknutí rozpoutá nemilosrdnou odvetu. Svět kolem císaře zešílel a topí se v krvi. První díl trilogie nám představuje civilizaci, která je stejně jak vyspělá, tak krutá. Autor se věrně drží historie a maluje před námi obraz světa plného intrik, vražedných spiknutí, vášně i krvavých válečných střetů a bitev, světa, kde se ti nejmocnější bez milosti vraždí jen proto, aby i oni dosedli na císařský trůn.