Případ českého knížete : zločiny na Velké Moravě - Češka, Stanislav, 1955- (MOBA, 2018)
Píše se rok 883. Na Moravu přijíždí velké poselstvo z Čech v čele s knížetem Bořivojem a jeho ženou Ludmilou. Bořivoj přijel Svatopluka požádat o to, aby vzal Čechy do ochrany před Franky. Zároveň ve Veligradu, kde Svatopluk Čechy přijal, mají Bořivoj a Ludmila přijmout křest z rukou Metodějových, čímž se stvrdí spojenectví mezi Moravany a Čechy. Ne každému se však tyto Bořivojovy aktivity zamlouvají. Následujícího dne při lovu Bořivoj jen o vlas uniká vražednému pokusu...