Sága českého lékaře po 92 letech : Srebrenica - NATO - Kosovo - Doleček, Rajko, 1925-2017 (Dědictví národů, o.s., 2017)
Narozen roku 1925 v Praze. Od roku 1926 žil s rodiči v Bělehradě, kde jeho otec v Jugoslávii zastupoval československý koncern ČKD. Otec byl Čech a matka Srbka z Bosny. Obecnou školu, gymnázium a dva semestry lékařské fakulty absolvoval v Bělehradě. Roku 1950 promoval na Lékařské fakultě Karlovy univerzity v Praze. Celý profesní život strávil v Ostravě, nejprve jako lékař internistaendokrinolog na KÚNZ v místní nemocnici, posléze na Fakultní nemocnici Ostrava. Od roku 1970 je nositelem titulu DrSc., od roku 1993 profesor. Je nositelem nejvyššího vyznamenání Srbské pravoslavné církve Řádu svatého Sávy I. stupně (mají ho i Putin a Medveděv), vlastní vysoký řád Njegoše Republiky Srbské v Bosně a Hercegovině (BaH), je nositelem významné Vukovy ceny a Zlaté medaile Srbska za zásluhy. Jako Válečný veterán je členem českého Svazu bojovníků za svobodu - účast v zahraničním odboji v Srbsku (1944-45), následně v Jugoslávské misi UNRRA v Jugoslávii a Itálii v letech 1945-46 (UNRRA: United Nations Relief and Rehabilitatation Administration).