Bohové Efesu - Špičková, Ivana, 1968- (Millennium Publishing, 2015)
Román Bohové Efesu se odehrává v 1 st. p.n.l. v římské provincii Malá Asie. Volně navazuje na knihu Ve stínu arény a sleduje osudy Brasidia, kterému se podařilo vybojovat v aréně svobodu a odjíždí do Efesu, aby našel svou rodinu. Jeho rodina musela uprchnout z Milétu po nespravedlivém soudním procesu a ani v Efesu nemusí být v bezpečí. Napětí situace zvyšuje politická nestabilita oblasti, kde vytáhl na své vítězné tažení pontský král Mithridatés a většina měst se začala přidávat na jeho stranu. Řím se ale rozhodne udělat vše pro to, aby svou bohatou provincii neztratil a vytáhne proti Mithridatovi do boje. Po trpké zkušenosti s otroctvím a arénou chce Brasidias konečně začít skládat zpátky svůj starý život a dívá se do budoucnosti s nadějí, válka, která se začne šířit provincií jako plamen, ale nakonec dostihne i jeho.