Ben Hur - Wallace, Lewis, 1827-1905 (Vyšehrad, 1991)
Rozsáhle koncipovaný slavný historický román z Palestiny doby Kristovy zavádí v dramatickém příběhu čtenáře do Jeruzaléma podrobeného Římany. Do bouřlivé doby vzniku křesťanství je zasazen příběh člena jedné z předních jeruzalémských knížecích rodin, který byl za domnělý útok na představitele římské moci doživotně odsouzen na galeje a jeho matka a sestra zaživa pohřbeny v žalářní kobce. Při jedné výpravě zachránil hrdina život římskému vojevůdci a tak získal svobodu. Po letech se vrátil do Jeruzaléma, aby pátral po matce a pomstil se nepřátelům. Získal zpět majetek, nalezl šťastně své drahé a nepříteli se pomstil, ale nejvíce toužil osvobodit svou zemi. Věřil, že Mesiáš mu bude vůdcem a byl zklamaný Kristovou smrtí, záhy však přestoupil ke křesťanství a stal se štědrým mecenášem svých spolubratří.