Vladislav II. : nečekaný vzestup zavrženého dědice : román - Černá, Jaroslava, 1959- (Klokan (Alpress), 2018)
Nečekaný vzestup zavrženého dědice. Vladislav má pověst nezodpovědného mladíka – holduje ženám, vínu i jiným světským radovánkám. A právě takového panovníka potřebuje na trůn česká šlechta, aby mohla sama posílit vliv a moc. Ale k překvapení všech se Vladislav ujme panovnických povinností velmi svědomitě a stejně svědomitá se zdá být i jeho volba české královny – krásné, bohaté a chytré Judity.