Tiché lži - Pinborough, Sarah, 1972- (Metafora, 2018)
Lisa žije poklidný život. Jako svobodná matka kolem čtyřicítky se naplno věnuje výchově šestnáctileté dcery Avy. Co se týče mužů, je víc než opatrná, nikdy nemluví o své minulosti ani o nepřítomném otci Avy. Její nejlepší přítelkyně a kolegyně Marilyn by jí přála, aby se víc otevřela lidem a třeba i šla na rande – s novým, přitažlivým klientem, který o ni očividně jeví zájem. Jenže Marilyn má sama dost co řešit. Ava má zase po krk přehnané starostlivosti své matky. Chce žít jako všichni ostatní teenageři, bavit se s přáteli, chodit na plavání, učit se na zkoušky, mít přítele. Její matka by vyšilovala, kdyby věděla, že Ava už někoho potkala, někoho, kdo jí dává pocítit, že je inteligentní - a žádoucí. Lisa se už velmi dlouho ohlíží přes rameno, ale v poslední době se cítí zvlášť nesvá. Tu a tam se objevují záhadné připomínky minulosti a naplňují ji neklidem. Její pečlivě vybudovaný život se začíná drolit a Lisa pochopí, že jedinou cestou, jak ochránit sebe a dceru, je postavit se strachu čelem. Přestože pouhá odvaha nebude stačit. Bude potřebovat pomoc Marylin, jediné osoby, které může důvěřovat. Jejich vzájemná důvěra je pro záchranu Avy nezbytná. Marylin slíbí, že udělá, cokoli bude třeba. Jenomže kdysi dávno Lisa taky něco slíbila, a pak slib porušila. Její zrada nebyla nikdy zapomenuta – ani odpuštěna. A teď má za své provinění zaplatit.