Ukradený syn - Šichtařová, Markéta, 1976- (NF Distribuce, 2018)
Když noční můra se stane skutečností: Díky zvůli státních institucí je i dnes možné, aby se člověk dostal do institucionální pasti, z níž není úniku. Toto je biografický a investigativní příběh ženy, kterou „rozvinutý stát“ díky své aroganci téměř zničil. Víc než rok byla na základě vykonstruovaných obvinění držena proti své vůli v blázinci. Původně zdravá žena byla falešně prohlášena za psychicky nemocnou a nadopována léky, až skutečně byla téměř připravena o rozum a dohnána k sebevraždě. Při životě ji držela jen myšlenka na syna, který na ni čeká venku. A když nakonec byl podvod odhalen a žena musela být propuštěna, zaplatila cenu nejvyšší: zkorumpované úřady jí v době, kdy byla na základě podvodu zavřená v psychiatrické léčebně, odebraly dítě… Naprosto neuvěřitelný skutečný příběh, ve kterém se mísí organizovaný zločin, korupce, klientelismus, domácí násilí, nekompetentnost státních úředníků, nezájem institucí a střet kultur. Kniha je syrovou obžalobou systému, který takové bezpráví dopustí. Známá ekonomka a publicistka Markéta Šichtařová, autorka několika bestsellerů a nositelka ceny čtenářů Magnesia Litera spojila své síly s ženou, která se stala obětí arogance státní moci, a napsala její příběh, z něhož mrazí: je až příliš snadné, aby podobnou obětí systému se stal každý z nás… Předmluvu ke knize napsal významný český psychiatr Prof. MUDr. Cyril Höschl.