Kulička - Maupassant, Guy de, 1850-1893. (Omega (Dobrovský), 2015)
"Kulička" je dnes patrně jednou z nejznámnějších Maupassantových povídek, která jen potvrzuje autorovo mistrovství v tomto literárním žánru. Odehrává se v kulisách prusko-francouzské války a její hlavní postavou je prostitutka Elisabeth Rousset, pro svůj korpulentní zjev známá jako Kulička. Ta má společně s několika spoluobčany povoleno vycestovat z Rouenu, obsazeného pruským vojskem, do lázeňského města v Normandii. Dostavník je však na své trase zastaven pruským důstojníkem, který trvá na tom, aby mu Kulička poskytla sexuální služby, jinak je odhodlán zabránit dostavníku v dalším putování. Kulička je postupně přemluvena spolucestujícími, aby se návrhu důstojníka podvolila. Nakonec tedy vyhoví jak důstojníku, tak i osobám v dostavníku, po vykonání své mise je však od nich zahrnuta pohrdáním, a to i přesto, že se pro ně obětovala a umožnila jim tak pokračovat v cestě. Maupassantovo jedinečné zpracování tohoto námětu zároveň prozrazuje, jak kriticky se autor stavěl k tehdejší společnosti, jak nesnášel pokrytectví a maloměšťáctví, jak barvitě (a s darem výborného dialogu) dokázal zobrazit tehdejší prostředí s postavami úředníků, venkovanů, aristokratů i reprezentantů ostatních vrstev. Tento fakt jednoznačně potvrzuje i dalších osmnáct krátkých próz, které jsou do tohoto souboru zařazeny.