Ohnivý sloup - Follett, Ken, 1949- (Euromedia, 2018)
Třetí část rozsáhlé historické fresky nás opět zavádí do anglického městečka Kingsbridge, tentokrát o více než dvě století později. Uběhlo spousta času. Převorství, které bylo kdysi tak důležité, ztratilo své významné postavení. Anglii vládne Marie I. Tudorovna, jejíž panování se díky podlomenému zdraví chýlí ke konci. V zemi vznikají dva tábory: první chce dosadit na trůn Marii Stuartovnu, druhý Alžbětu Tudorovnu. Ned Willard, jehož nenaplněným snem je oženit se s Margery Fitzgeraldovou, odchází pracovat pro princeznu Alžbětu. Když je Alžběta zvolena parlamentem jako nová královna Anglie, Ned se stává jedním z jejích nejdůvěryhodnějších poradců. Proti Anglii se obrací celá Evropa a Alžběta zakládá první tajnou službu, aby včas získávala informace o vražedných spiknutích a plánech. Ned dostává šanci opět získat svou životní lásku, mezí ním a Margery ale nyní stojí v cestě závažné náboženské rozdíly. Má tento vztah šanci uspět? A podaří se Alžbětě uhájit trůn před vnitřním a zahraničním nebezpečím?