Stojednaletý stařík, který se vrátil, aby zachránil svět - Jonasson, Jonas, 1961- (Panteon, 2019)
Svéhlavý stařík Alan Karlsson je opět na scéně. A s ním i všichni současní vůdci - Donald Trump, Angela Merkelová, Vladimir Putin i Kim Čong-un. Alan Karlsson si se svým přítelem Juliem užívá bezstarostný život v luxusním hotelu na Bali. A právě, když se začínají nudit, rozhodnou se na počest Alanových narozenin uspořádat si výlet horkovzdušným balónem. Řízením osudu však pilot balónu zůstane na zemi a oba muži se čtyřmi lahvemi šampaňského se v neřiditelném balónu ocitnou nad Indickým oceánem. Ztroskotají a z moře je zachrání severokorejská loď, jejíž kapitán pašuje v podpalubí čtyři kilogramy vysoce aktivního uranu. Alan se tak dostává přímo do středu vysoké politické hry, kterou spolu hrají všichni mocní současného světa.