Rab z Rabštejna : lucemburská trilogie II - Vaňková, Ludmila, 1927- (Šulc a spol., 2004)
Nesmírná ctižádost ovládá hrdiny druhého dílu Lucemburské trilogie. Především titulní postava, levoboček Oldřich Pluh, touží postavit se na roveň svých nepřátel a ještě je převýšit. To se mu také daří, když vstoupí do služeb Jana Lucemburského. Zakoupil rodové zboží Rabštejn a záhy zastává i vysoké dvorské úřady. Strmý vzestup však ohrožuje Rabštejnovo osobní lidské štěstí. Sám netuší, čím se mu jeho skvělé úspěchy mohou stát osudnými. Vedle Rabštejna dominuje v románu rozporuplná postava královny Elišky, jejíž přemyslovská pýcha a ctižádostivost, vášeň i neuspokojená touha milovat se blíží k tragickému rozuzlení. Román se odehrává v letech 1316 - 1320 a samozřejmě v něm nechybí jako protihráči i spojenci na královském trůnu Jan Lucemburský a Jindřich z Lipé