Když - Gleitzman, Morris, 1953- (Argo, 2019)
Píše se rok 1945. Židovský sirotek Felix se už dva roky schovává v jámě, aby jej nenašli nacisté, a laskavý muž jménem Gabriek mu v noci nosí jídlo a vynáší nočník. V den svých třináctých narozenin chlapec uslyší nad svým úkrytem hlasy a je přesvědčený, že si pro něj přišli. Má za sebou mnoho velice zlých zkušeností. Proto se tentokrát rozhodne za cenu vlastního prozrazení zachránit svého dobrodince. Ale hlasy, jež slyšel, nepatří ani nacistům, ani tajné policii, nýbrž partyzánům.