Květy slunce - Kaur, Rupi, 1992- (Knihy Omega (Dobrovský), 2019)
Druhá kniha veršů a reflexivních zamyšlení indicko-kanadské básnířky, spisovatelky a ilustrátorky čerpá z autorčina návratu ke kořenům, ze soužití s novým domovem a především z úcty k lásce, jež se zde projevuje v nejrozmanitějších podobách. Hlavním motivem básní Rupi Kaur je zpodobnění životního cyklu, jenž se zde odráží v pěti oddílech. V autorčině podání nejdříve vadne a odumírá, později však začne pozvolna klíčit, aby se poté pozvedl k růstu a rozkvětu. Lyrická poezie nevynechává ani náměty citových ztrát, bolesti a smutku, jež se dostaví po ukončení nejdříve ideálního, později však komplikovaného vztahu. Základem sbírky je však přesto vnímání světa, které je v nitru člověka propojeno s důvěrně známými místy, odkud pochází, či s pozorováním života v jeho těsné blízkosti. Možná že i z tohoto důvodu se Rupi Kaur snaží intenzivně zachytit nejen lásku v různých nuancích a tvarech, ale i ideály rovnosti nebo toleranci a laskavost v duši.