Běž, chlapče, běž - Orlev, Uri, 1931- (Práj, 2014)
Působivý a dobrodružný příběh židovského chlapce v Polsku, který se několik let skrývá v lesích a u rodin na venkově. Přežívá poslední z rodiny. Okusí nejhorší zradu, když ho jeho polští „zachránci“ ve skutečnosti za peníze odevzdají gestapu, ale dočká se i mnoha hrdinských činů pomoci. Během války přijde o ruku, ale přežije.