Osvětimská ukolébavka - Escobar Golderos, Mario, 1971- (CPress, 2019)
Příběh Němky Helene Hannemannové, která za 2. světové války dobrovolně následovala svoji romskou rodinu do cikánského tábora v Osvětimi. Helene Hannemannová, Němka provdaná za hudebníka romského původu, v roce 1943 dobrovolně nastoupí do osvětimského transportu. Nechce opustit svého muže a pět dětí. V Osvětimi však zůstává na děti sama, snaží se je ubránit, pomoci jim přežít. Díky svému árijskému původu a profesi zdravotní sestry je přidělena do místní nemocnice, kde se setká s doktorem Mengelem. Ten si ji vybere, aby vedla v cikánském táboře dětskou školu a školku, zdroj vhodných exemplářů pro lékařské pokusy. Boj Heleniny rodiny o život je čím dál těžší. Ve vypjatých okamžicích Helene svoje děti uklidňuje zpěvem ukolébavky.