Dráček Zog a princezna Rebelka - Donaldson, Julia (Ella & Max, 2018)
Víte, čemu se učí malí dráčci v dračí škole moudré slečny Drakounové? Učí se tam létat, řvát, chrlit oheň, ale taky chytat princezny nebo bojovat s rytířem. Dráček Zog je tím nejsnaživějším ze všech žáků, ale také tím, komu se nevyhne žádná pohroma. S každou zkouškou (a každým úrazem, modřinou nebo ochořením) se zdá, že je jeho sen o získání zlaté hvězdy pro toho nejlepšího vzdálenější a vzdálenější. Když se ovšem do věci vloží princezna Ella, jde všechno snáz a Zog s její pomocí nakonec dosáhne vytouženého cíle. Ella totiž není jen tak nějaká princezna – je to pořádná rebelka! Nažehlené šatičky a drahokamy jí nic neříkají, raději by cestovala po celém světě a pomáhala potřebným. A přesně to také udělá – na zádech dráčka Zoga! Kdo to volá o pomoc? Mořská panna, která se spálila na sluníčku? Nachlazený lev? Nešťastný jednorožec? Stačí zavolat létající ambulanci, která najde lék na každé trápení! Dramatický, vtipný a skvěle ilustrovaný příběh hvězdné dvojice autorů Julie Donaldson a Axela Schefflera, jejichž knihy pro děti jsou známé a oblíbené po celém světě, do češtiny brilantně přebásnil Robin Král, mladý český básník, textař a překladatel, autor mnoha úspěšných knížek pro děti, za něž získal mj. prestižní ocenění Magnesia Litera či Zlatá stuha